EPS, PDF, JPEG, PNG… Je kent het wel, allemaal soorten bestands formaten. Maar wat is nou het verschil tussen al deze bestanden? En waarvoor gebruik je welk formaat het beste? Ik leg het je hieronder kort uit.

EPS

We beginnen met het EPS formaat. Dit staat voor ‘Encapsulated PostScript’. Het EPS bestand kan door verschillende grafische programma’s worden geopend, bijvoorbeeld Adobe Illustrator en Adobe Photoshop. Het voordeel van een EPS bestand is dat er geen afbreuk wordt gedaan aan de kwaliteit bij het vergroten of verkleinen ervan. Je zal dit bestands type dus bewaren als het bewerkbare bestand met je logo of ander ontwerp. Mocht je later nog iets anders willen met dit bestand, kan dit heel gemakkelijk. Ook willen veel drukwerk bedrijven dit formaat graag aangeleverd krijgen bij bestelling van bijvoorbeeld een spandoek.

PDF

De afkorting voor ‘Portable Document Format’ is PDF. PDF is voornamelijk voor digitaal gebruik. Verstuur je bijvoorbeeld je offertes en facturen digitaal? Dan kan je hier het beste PDF voor gebruiken. Bij PDF verandert er niets aan het document (kleur, lettertype, etc.) ongeacht de wijze van bekijken of afdrukken door de ontvanger.

JPG/JPEG

Het JPEG formaat is ideaal voor het opslaan van afbeeldingen. JPEG staat voor ‘Joint Photographic Experts Group’. Het verkleind de bestandsgrootte van het originele RAW bestand door pixels te groeperen. Hierdoor gaat dus ook de kwaliteit achteruit van de foto, maar het neemt minder ruimte in op je harde schijf. 

PNG

PNG staat voor ‘Portable Network Graphic’. Er zijn 2 soorten PNG formaten, namelijk PNG-8 en PNG-24. PNG-8 gebruikt 256 kleuren en 1-bit transparantie. PNG-24 is vergelijkbaar met JPG en kan miljoenen kleuren tonen. Ondanks dat het een compressie bestand is, is er geen kwaliteitsverlies. Ook ondersteund PNG-24, in tegenstelling tot PNG-8, transparantie van 0% tot 100%.

PNG is dus een goede oplossing voor kleurrijke of kleurverloop naar transparantie afbeeldingen voor digitaal gebruik.

Nog iets niet helemaal duidelijk of een vraag over een ander bestands type? Neem contact op!

Categories: LYNE

Open chat
Need help?